Applicaties

5 Redenen om een MVP te laten bouwen

Een MVP, oftewel Minimum Viable Product, is een van de meest gebruikte methodes bij het ontwikkelen van software. Het is echter niet altijd duidelijk wat een MVP precies is. In dit artikel zal ik je 5 redenen geven om een MVP te laten ontwikkelen! 


Wat is een MVP? 

Een MVP is een product met net genoeg mogelijkheden om de eerste klanten tevreden te stellen en om de bedrijfshypothese te testen. Het is geen volledig product, maar het moet voldoende zijn om de vraag te beantwoorden: "Los ik dit probleem op voor klanten?" 

Een MVP (minimum viable product) is precies dat-een kaal minimum dat je kunt lanceren om je concept te testen. Als je bijvoorbeeld een online schoenenwinkel aan het bouwen bent, zou je eerste versie een paar honderd paar schoenen kunnen hebben die je er kunt kopen. De volgende iteratie zou meer schoenen en meer functies zoals maat/kleur selectie, enz. toevoegen, totdat je iets hebt dat aanvoelt alsof het klaar is voor echte gebruikers. 


Waarom een MVP? 

Je weet wat een MVP ongeveer inhoudt, maar waarom zou je een MVP laten bouwen in plaats van een afgeronde app? Hier zijn 5 redenen waarom je een MVP laat bouwen. 


1. Een MVP is een goede manier om te bepalen of jouw idee wel werkt. 

Een MVP is een klein prototype van jouw product. Het is gebaseerd op een idee of concept dat jij hebt, maar waarbij je nog niet precies weet hoe het uiteindelijk zal worden. Je weet dus niet zeker of je wel aan de juiste mensen het idee wilt introduceren of dat het idee echt gewild is door mensen. 

Een MVP is echter meer dan alleen een experiment om te bepalen of jouw idee werkt; het kan ook worden gebruikt om erachter te komen hoeveel mensen interesse tonen voor je product en/of service. Door een simpele versie met alleen de belangrijkste functies weet je of het idee wel echt aan slaat. Zijn er wel mensen die je applicatie downloaden? Zien ze de behoefte ervan en gaat het een probleem oplossen waarvan ze niet eens iets van wisten?  

Het wordt degelijk eerst aangeraden om te onderzoeken of je idee wel een waarde kan leveren. Na het onderzoek is het dan ook nog belangrijk om het in praktijk te zien of mensen echt de behoefte eraan hebben. Op dat moment komt een MVP goed van pas sinds je kan weten of het basisidee echt werkt. 


2. Vroege feedback ontvangen dat tijdbesparend is 

Het idee is natuurlijk een ding en misschien wel een van de belangrijkste redenen waarom je een MVP zou laten bouwen. Maar om te weten of je idee of zelfs je applicatie wel goed werkt heb je feedback daarvoor nodig. Niks is gelijk perfect bij lancering, vaak ook omdat het nog niet in de handen is gekomen van je doelgroep.  

Feedback is daarom cruciaal en het zo vroeg mogelijk krijgen is daarom ook gunstiger. Met een MVP is dat dus ook mogelijk, sinds je product op het moment nog niet volledig is opgebouwd. Dit betekent dus dat je nog niet veel tijd erin hebt gestoken in het laten bouwen van je app. Als je namelijk op vroege stadia feedback ontvangt vermijdt je onnodige wijzigingen wanneer de app volledig is gebouwd. Deze wijzigingen kunnen vaak veel langer duren wanneer de app af is dan dat het nog in zijn basis versie is. Hiermee bespaar je dus veel tijd mee en in het geval dat je het laat bouwen kan het ook langer duren voordat je jouw hele product krijgt. 


3. Betere focus op wat je wilt testen 

Natuurlijk voordat je überhaupt een applicatie of dergelijk op de markt gooit wil je eerst testen of je basisfuncties misschien wel werken. Straks nadat je applicatie klaar is blijkt het opeens 101 problemen extra te leveren met de belangrijkste functie van je app, de functie die je uit je idee hebt gehaald. Dat kan namelijk makkelijk gebeuren als je de tijd die je hebt steekt in het afronden van de afgeronde versie.  

Met een MVP is er daarom ook minder kans in het falen tijdens het testen sinds je meer kan focussen op hetgeen waar de app voor is bedoeld. De waarde van je applicatie ligt namelijk in de belangrijkste functie, want dat is vaak de reden waarom een klant de applicatie downloadt. Dit maakt het testen dus ook een groter succes en kan je sneller de markt op met jouw product. Dit kan ook de kwaliteit verbeteren van de applicatie. 


4. Zorg voor een snel terugverdientijd van de investering 

Hoe sneller je je investering terug kunt verdienen, hoe beter. Hoe sneller u in staat bent om de kosten van het bouwen en testen van uw MVP terug te verdienen, hoe groter de kans is dat u winst maakt en doorgaat met uw bedrijf. Dat is ook het uiteindelijke doel van een MVP op de markt te zetten, zodat het je wat gaat opleveren.  

Als van plan bent om softwareproducten of uw dienst te verkopen, is er geen betere manier dan het bouwen van een MVP-prototype. We weten al dat een MVP handig is om te testen of het product wel wat waard is op de markt. Maar stel dat er al een grote groep geïnteresseerd is in het gebruiken van je product. Dat zijn al potentiële betalende klanten. Met een MVP kan je hier al gebruik van maken. Als je al een betaalmodel hebt in je applicatie, dan kan je al vroeg omzet draaien terwijl je nog je product volledig aan het bouwen bent. Dit zorgt al voor een return op de ontwikkelkosten die je maakt met je MVP. Zo kan je ook achterhalen of je product wel echt verdient of dat je verdienmodel effectief is. 


5. Lage kosten bij het software ontwikkelproces 

Je hebt een app idee, een gat in de markt en bent ervan overtuigd dat het een impact gaat maken. Je wilt dus die applicatie bouwen maar dan heb je een van de grootste obstakels die je laat twijfelen of ervoor wilt gaan. Het ontwikkelen van je applicatie. Ook al ben je zodanig van overtuigd dat het idee zal aan slaan, die ene obstakel kan ervoor zorgen dat je stil blijft staan. Een volledige applicatie ontwikkelen kan namelijk heel duur zijn. Een MVP geeft je een push om over die obstakel te gaan. 

Is een MVP heel wat goedkoper dan om te ontwikkelen? In beide gevallen kost het eindproduct vaak hetzelfde. Dit verschilt natuurlijk per ontwikkelaar. Tijdens het ontwikkelen kan het wel heel wat schelen qua kosten die je maakt. Denk hierbij aan het feit dat je bij een MVP al een werkend product hebt die ‘’levensvatbaar’’. Dan heb je al een product die gebruikt kan worden zonder al te veel kosten te maken voor extra functies. Dit geeft je dan ook de ruimte om te bepalen of je verder wilt of dat je het minimale al genoeg vindt, waardoor je dus nog meer kosten bespaart qua ontwikkeling met hetzelfde ROI.  

Weten hoeveel jouw applicatie zou kosten? Klik hier om een schatting te krijgen van jouw ontwikkelkosten. 


Conclusie 

Een applicatie ontwikkelen is een groot proces en het kan je heel veel geld kosten om het te laten maken, zonder dat je weet of het gaat werken als verwacht. Hierboven is het duidelijker geworden waarom een MVP in jouw situatie heel wat handiger kan zijn. Maar er is nog één belangrijke reden om een MVP te bouwen: gebruik maken van jouw tijd en energie om zaken te doen die nuttig zijn voor de ontwikkeling van je bedrijf. Als je wilt weten of jouw idee wel werkt, dan is het beter om te investeren in een MVP dan dat je meteen met de financiering begint. Met een MVP kun je bepalen of er potentieel in jouw idee schuilt en hoe groot die potentieel is, zonder veel tijd- en geldverspilling! 

Wil je jouw MVP laten bouwen? Wij kunnen dat voordelig voor je regelen met de kwaliteit die jij wilt. Klik hier om contact op te nemen en je idee te delen voor jouw MVP. Bekijk ook onze prijzenpakketten om een schatting te krijgen van hoeveel jouw MVP zal kosten. 

CONTACT

+31 850 602 511

Gain Impact

Leidschendam, Zuid-Holland

© 2023 Gain Impact, All Rights reserved

CONTACT

+31 850 602 511

Gain Impact

Leidschendam, Zuid-Holland

© 2023 Gain Impact, All Rights reserved