Applicaties

Wat is een MVP?

Een Minimal Viable Product (in kort dus een MVP), is het meest ‘’minimale’’ versie van je product. Dit betekent dat het product de belangrijkste functionaliteiten al heeft om de waarde te leveren aan de klant. Wat het dus zo speciaal maakt is dat het product al uitgerold kan worden op de markt. Dit maakt het dus een ‘’levensvatbaar’’ product, sinds het al gebruiksklaar is.  

MVP’s worden vooral gemaakt wanneer je een app laat ontwikkelen. Dit kan dus een Webapplicatie zijn, een mobiele app, CRM-systeem en ga zo maar door. Ook bij het maken van een website kan een MVP tot stand gebracht worden. 


Het doel dan van een MVP 

Het belangrijkste doel van een MVP is er dan om feedback te krijgen, voornamelijk van klanten, om het vervolg van het ontwikkelen van de MVP beter te laten verlopen. Uiteindelijk is de feedback van de klant het belangrijkst, sinds het product voor hun bedoeld is. Dit kan meer gezien worden als een testproduct, om daadwerkelijk ook te zien of er vraag is naar het idee.  

Dat maakt dus een MVP geen papieren prototype of een beschreven concept op een landingspagina. De bedoeling is daarom dus ook om het niet al te gedetailleerd te maken en meer te focussen om de basisfuncties van het product op gang te zetten. Naarmate er meer gebruik is van je MVP kan het verder ontwikkeld worden, om het een volledig afgewerkt product van te maken. Laten we het visualiseren: 

 Dat papierenvliegtuigje, dat is dus een MVP. Het geeft de waarde dat nodig is voor de klant, maar zonder allerlei extra functionaliteiten die nog niet van belang zijn. Terwijl je bij het bovenstaande nog bezig bent om een product te ontwikkelen, heb je al feedback ontvangen bij het onderste en ben je al bezig met verbeteren.  


Voordelen van een MVP 

Na alle functies van een MVP opgenoemd te hebben, waarom zou je kiezen om een MVP te bouwen in plaats van een afgeronde applicatie? Het bouwen van een MVP heeft namelijk meerdere voordelen: 

1. Kostenbesparend: Sinds je niet gelijk bezig bent met het volledig in detail te bouwen van je app, vermijd je veel ontwikkelingskosten zoals je app designen of de ontwikkeling van extra functies. Wat zijn de kosten van een MVP? 

2. Vroege feedback: Doordat je op eerder fases van het proces al waardevolle feedback krijgt van je klanten, kan je eerder actie ondernemen om je applicatie te verbeteren of om aan je idee te werken. Zo zorg je ervoor dat je geen onnodige kosten maakt door iets te ontwikkelen dat niet een goede markprestatie boekt. 

3. Snel leveren van applicatie: Sinds er met een MVP alleen wordt gefocust op de basis features heb je minder tijd nodig om een product aan te leveren. Dit zorgt dus ook voor dat je jouw idee sneller tot realiteit kan maken. 

4. Data verzamelen: Sinds je applicatie al verkrijgbaar is voor de klanten kan je hierdoor bruikbare data en inzichten verzamelen over de prestatie van je app. Dit maakt grotere schaal analyses van je MVP mogelijk. 


Het proces van een MVP 

Het is dan zover. Je weet wat een MVP is en alle voordelen ervan, maar hoe laat je jouw MVP bouwen? Lees hieronder in paar simpele stappen hoe jij het kan realiseren. 

Stap 1: Kom met je idee en onderzoek of het realistisch is. Heeft het een unieke waarde en wat voor een functies zal je app precies hebben? Zet je ideeën voor functies op een rij en denk aan het eindresultaat wat jij in gedachte hebt. 

Stap 2: Kies een ontwikkelaar als je zelf de skills niet hebt ervoor. Het is niet zo gemakkelijk om een goedwerkende MVP te realiseren. Daar heb je natuurlijk experts voor. Bij Gain Impact hebben we de expertise om jouw MVP volledig te realiseren. Wil je weten hoe we precies te werk gaan met onze klanten, klik dan op ons proces

Stap 3: Ontwikkel je MVP en test het voor gebruik. Laat je gebruikers ervaren wat je applicatie allemaal precies inhoudt en het belangrijkste van alles is verzamel zoveel mogelijk feedback! Klik hier voor een voorbeeld van een testevent voor een van Gain Impacts betrouwbare klanten, waarbij we zijn MVP realiseerde en hebben getest met zijn doelgroep. 


Wil jij een MVP? 

Wij kunnen van dienst zijn om je MVP succesvol te bouwen. Onze werkzaamheden focussen niet alleen op het ontwikkelen van de applicatie, maar ook met bedrijfskundig meedenken met de klant. Klik hier om ons proces te zien hoe wij te werk gaan met het realiseren van jouw idee. 

We zijn een ervaren team met alle expertises in huis als het gaat om softwareontwikkeling, designing en marketing. Noch hebben we prijzen dat jou tot een gunstig budget beschikt. Klik hier om een schatting te krijgen van jouw applicatie. 

CONTACT

+31 850 602 511

Gain Impact

Leidschendam, Zuid-Holland

© 2023 Gain Impact, All Rights reserved

CONTACT

+31 850 602 511

Gain Impact

Leidschendam, Zuid-Holland

© 2023 Gain Impact, All Rights reserved